Endometrioosi


Endometrioosikivun hoidosta fysioterapeuttisin keinoin. Asiaa myös pms-oireista ja kuukautisiin liittyvistä päänsäryistä/migreenistä - lue lisää alta :)

endometrioosi_logo

http://www.endometrioosiyhdistys.fi/

endometrioosi

Endometrioosi, fysioterapia ja asiakkaan hoitokokemus (julkaistu asiakkaan luvalla nimettömästi)

"Kaksi vuotta sitten minulla todettiin paha endometrioosi jatkuvien kipujen myötä. Ulla on ollut mukana auttamassa koko matkan: valmentanut minua leikkauksiin ja ennenkaikkea auttanut kuntoutumaan niistä ja tsempannut takaisin hiihtoladulle. Ollaan korjattu yhdessä leikkauksen jälkeisiä virheasentoja ja niiden tuomia kipuja. Rakkoon ja suoleen levinneen taudin ja sitä korjanneiden leikkausten yllättävin seuraus itselle oli kuitenkin sen, että kirjaimellisesti jouduin opettelemaan vessassa käymisenkin uusiksi. Tämä vaivasi pitkään ennen kuin tajusin nostaa asian puheeksi. Aloitimme hoidot tens-laitteella, joka auttoi älyttömän nopeasti: muutamien viikkojen aikana suoli alkoi taas toimia ja kivut hellittivät todella paljon. Vessaan minun piti aiemmin nousta 1-2 kertaa yön aikana, mutta jo viikossa hoidon aloittamisesta pääsin yöheräilyistäkin kokonaan eroon! Usein hoitojen jälkeen olin seuraavan päivän jälkeen väsynyt, mutta kivut helpottivat ihanasti. Ullan jatkuva tsemppaus ja hoito on ollut minulle korvaamaton apu, kenenkään ei pitäisi joutua kärsimään kroonisen kivun ja rikkinäisen kropan kanssa! " - nainen, 34 vuotta

Endometrioosi

on yleinen pesäkkeitä muodostava kohdun limakalvojen sirottumatauti , jota tavallisesti esiintyy pikkulantion ja munasarjojen alueella. Lähes joka kymmenellä naisella on endometrioosi.

Olet tervetullut vastaanotolle lääkärin lähetteellä ja gynekologin tutkimuksen jälkeen :)

Endometrioosi voi aiheuttaa kiinnikkeitä muihinkin kudoksiin kohdun ulkopuolella, jolloin myös oireet ovat vaihtelevia (suoliston, virtsaputken/rakon, emättimen ja pallean alue). Sairaus todetaan yleensä 25-29 vuoden iässä, mutta voi oireilla jo teini-iässä. Endometrioosi todetaan laparoskopiassa otettavalla koepalalla – oireita voi olla usein pitkäänkin ja hoitoonpääsy viivästyy. Raskaaksi tuleminen hankaloituu, ja usein tietämättömyys sekä stressi pahentavat endometrioosin oireita. Hoidolla on kiire, jos endometrioosi on aktiivinen ja pääsee leviämään.
Usein raskauden jälkeen endometrioosi voi kuitenkin hävitä synnytyksen jälkeen tai ainakin lievittää oireita.

Krooninen kipu heikentää elämänlaatua – fysioterapia on lääkkeetöntä kivunhoitoa.

Oirekuva: vaihtelevat oireet kk- kierron mukaan, pahenevat kuukautiskivut, yhdyntäkipu kiinnikkeistä johtuen, virtsaamiskivut, ulostamiskipu ja verenvuoto peräsuolesta kk:ten aikana, tärinäkipu ennen tai jälkeen kuukautisten, yleisesti krooninen kipuoire mm. arpikudoksista johtuen.

Kipua voi esiintyä lantion, vatsan, ja selän alueella sekä niska-hartiaseudulla riippuen kiinnikkeiden sijainnista – myös päänsärkyä ja purentalihasten kipua esiintyy. Kuukautisvuotoa voi päästä vatsaonteloon, jolloin se aiheuttaa jää sinne ja aiheuttaa kivuliaan tulehdusreaktion. Erilaiset kivut ja arpikudos eli kiinnikkeet voivat aiheuttaa kehossa ryhtivirheitä, jolloin kipuoireet saattavat pahentua.

Fysioterapeuttinen hoito: ensisijaisesti stressin ja kivun lievitys, ryhtiharjoittelu – kehon symmetria ja hahmottaminen, rentoutuminen ja hengitysharjoitteet, lantionpohjan lihasten harjoittelu, tens- elektroterapialla kivunlievitys ja esim. virtsaamiseen ja ulostamiseen liittyvien ongelmien helpottaminen (ährääminen wc:ssä, ummetus, virtsankarkailu tai tunne siitä, että rakko ei tyhjene – ns. pakkovirtsaamisen tarve) sekä hieronta- triggerpistekäsittelyt lantion, selän ja vatsanalueelle. Kotiohjeena usein lantionpohjan harjoitteet ja vessassa käynnin opettelu uudelleen, kipua lievittävät tens-hoidot ja limakalvojen kosteutus (ei saa käyttää estrogeeniä sisältäviä tuotteita).

Kuukautiskivut ja pms-oireet:

Apteekkituote: kokeile tutkittua Kalsium sitraattia PMS-oireisiin. Se vähentää mm. Kuukautisiin liittyviä päänsäryn oireita ja alavatsakipuja – lievittää kuukautisiin liittyvää tulehdusreaktion aiheuttamia oireita.

Luontaistuote: Gelée Royale hormonaalisiin vaivoihin ja tunne ryöppyihin.

  • triggerpistekäsittely ja klassinen hieronta voi helpottaa oloa

Vertaistuesta voimaa: http://www.endometrioosiyhdistys.fi/fi/ajankohtaista/news=458

Lähteet:
Lantionpohjan fysioterapeuttien koulutusmateriaali
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?partikkeli=dlk00119
http://www.gyn.oulu.fi/opetus/teema
kongressi_esitykset/endometrioosi.pdf
https://www.aava.fi/palvelu/endometrioosi-hedelmallisyys-ja-lapsettomuus