Fysioterapia- ja hieronta, raskausajan palvelut


Lääkinnällinen akupunktio,Raskausajan hieronta, synnytyksen jälkeinen hieronta, klassinen hieronta, äitiysfysioterapia, lantionpohjan fysioterapia, fysioterapia

LÄÄKINNÄLLINEN AKUPUNKTIO - kivunlievitykseen ja rentoutumiseen

(koulutuksessa)
Lääkinnällinen akupunktio on Valviran hyväksymä länsimaalainen hoitomuoto, jonka tarkoituksena on lievittää kipua, edistää aineenvaihduntaa ja rentouttaa. Lääkinnällistä akupunktiota saa toteuttaa terveydenhuollon ammattihenkilö, kuten fysioterapeutti.

Alkuperältään akupunktio on kiinalainen vanha hoitomuoto.
Hoidossa käytetään steriilejä, yksittäispakattuja ohuita neuloja. Akupunktion vaikutusta on perusteltu verenkierron ja aineenvaihdunnan vilkastumisella, kehon omien hormonien aktivoitumisella, jotka lievittävät kipua. Akupunktio vähentää kipuviestin kulkua aivoihin, jolloin kipu lievittyy ja sitä aistitaan vähemmän.

Akupunktio on turvallinen hoitomuoto.

Akupunktion hyödyt ja käyttöalueet:

 • Akuutti tai krooninen kipu lihaksissa/nivelissä
 • päänsärky/ migreeni
 • stressi / rentoutuminen
 • vireystilan nostaminen
 • univaikeudet

FYSIOTERAPIA - tunne oma kehosi

fysioterapia

Fysioterapiaan voit tulla tuki-ja liikuntaelin ongelmatilanteissa sekä äitiysfysioterapiaan raskausaikaan liittyvien kipujen vuoksi.
Tuki- ja liikuntaelinongelmissa ennaltaehkäisy on kustannustehokkainta hoitoa, jossa fysioterapeutti voi auttaa yksilöllisellä fysioterapialla. Parhaimmillaan fysioterapia on ennaltaehkäisevää hoitoa.

Fysioterapia on toimintakyvyn ja liikkumisen edistämistä - oman kehon tuntemusta.
Fysioterapian keinoin hoidetaan myös kipua. Hoitoon kuuluvat ohjausta ja neuvontaa, terapeuttista harjoittelua, fysikaalista hoitoa ja manuaalista terapiaa, kuten hieronta ja mobilisointi, venyttelytekniikat ja faskiakäsittely sekä kinesioteippaus.

Yleisimpiä syitä, joiden vuoksi kannattaa hakeutua fysioterapiaan: päänsärky ja migreeni, huimaus, niska-hartia- olkapää-ja olka-kyynärvarrenseudun säryt (esim. jännitysniska, jäätynyt olkapää, tennis-golfkyynärpää, liikerajoitteet pään ja olkapään liikkeissä), si-nivelen, pakaran ja lonkan seudun kivut (esim.nivelrikko, si-nivelen toimintahäiriöt), selkärangan ja lantion alueen ongelmat (esim. noidannuoli, iskias, välilevyn pullistuma, liikerajoitteet ja muut kiputilat) sekä yleisesti ryhtiongelmissa.

LANTIONPOHJAN FYSIOTERAPIA - kiusasta kuntoutukseen

raskaus1

Lantionpohjan fysioterapiaan pääset lääkärin lähetteellä tai itse maksavana.
Läheteasiakkaana olet oikeutettu KELA-korvaukseen.

Raskaana olet tervetullut rv15 jälkeen biopalauteharjoitteluun - raskauden aikana ei toteuteta sähköstimulaatiota. Raskauden aikana toteutettu harjoittelu ennaltaehkäisee riskiä laskeumaan, erkaumaan ja sektioon. Harjoittelu opastaa tulevan äidin konkreettisesti lantionpohjan hahmottamiseen, aktivoimiseen ja rentouttamiseen.

Lantionalueen leikkausten jälkeen tiedustele lääkäriltäsi fysioterapian aloituksesta. Sähköstimulaatiohoidot aloitetaan yleensä vasta 8vk leikkauksesta. Fysioterapiaa voidaan toteuttaa liikeharjoitteluna kivun lievittämiseen jo aiemmin.

Lantionpohjan fysioterapia:
* parhaimmillaan ennaltaehkäisevää
* oireita helpottavaa
* oireita korjaava
* tilannetta ylläpitävä

Tavoitteet asetetaan asiakkaan kanssa yhdessä, harjoittelu on laitteiston avulla konkreettista ja motivoivaa -
Säntillisellä ja oikein ohjatuilla harjoitteilla tuloksia saadaan aikaan 3-6 kuukaudessa -

n. 70%:lla synnyttäneistä kärsii jossain vaiheessa virtsankarkailusta
n. 60%:lla laskeumapotilaista virtsankarkailua
n. 40% virtsankarkailupotilaista laskeuma

Lantionpohjan toimintahäiriöt

 • äkillinen yllättäen alkava virtsankarkailu – ota ensisijaisesti yhteyttä lääkäriisi (virtsatieinfektion riski)
 • ponnistusvirtsankarkailu (synnyttäneet ja aktiiviset liikkujat/urheilijat)
 • yliaktiivinen rakko = pakkovirtsankarkailu (“ovenkahvasyndrooma”)
 • tihentynyt virtsaamisen tarve: yli 8krt / pv, yövirtsaaminen 2 krt/yö
 • sekamuotoinen virtsankarkailu
 • ummetus ja ulostamisen vaikeudet
 • vulvodynia, VSS ja SYNDROMA PELVIS SPASTICA/Lantionpohjan kipu (kirvely/kipu ulkosynnyttimissä, yhdyntäkipu, jatkuva/aaltoileva kipu peräsuolessa tai lantionpohjassa)

 • psykologiset syyt: stressi, kiire, tai vakavammat traumat (psykofyysinen fysioterapia & lantionpohjan fysioterapia)
  Oulussa psykofyysistä fysioterapiaa tarjoavia laitoksia on useita.

Lantionpohjan toimintahäiriöihin altistavia tekijöitä

 • raskaus ja synnytys (etenkin useat synnytykset, 3-4 asteen repeämät synnytyksessä)
 • erkauma
 • emättimen ja kohdun laskeumat (emättimen etuseinän laskeuma, emättimen takaseinän laskeuma, kohdun laskeuma)
 • anatomiset rakenteet: emättimen vinous
 • perinnölliset tekijät: sidekudosten löysyys
 • endometrioosi ja siihen liittyvät kipuoireet
 • sairaudet: keskushermoston sairaudet, neuropatia, diabetes, sädehoidot, diabetes
 • infektiot
 • ikääntyminen ja vaihdevuodet hoitamattomana
 • lonkkaleikkaus (obturatoriuslihas katkaistaan)
 • selkäkivut ja lantiokivut
 • onnettomuudet ja traumat
 • tupakointi, alkoholi
 • ylipaino
 • virheellinen harjoittelu liikuntalajeissa

 • lisätietoja tulossa lisää!

Vakuutusyhtiöiden maksusitoumukset fysioterapiaan mm. leikkausten, tapaturmien ja liikenneonnettomuuksien jälkeen.

TOIMI NÄIN:
- ilmoita ajanavarauksessa vakuutusyhtiön maksusitoumuksesta meille. Tarkista päätöksestä minkä ajan sisällä päätöksestä fysioterapia tulee aloittaa.
- Tuo kopio maksusitoumuksesta hoitolaitokseen, näin saamme tarkan infon laskutus- ja palautekäytännöstä vakuutusyhtiölle päin sekä otamme kopiot päätöksestä
- Tuo alkuperäinen lääkärin kirjoittama fysioterapialähete hoitolaitokseen.

ÄITIYSFYSIOTERAPIA / RASKAUDEN AJAN FYSIOTERAPIA

aitifys

Odottavan ja synnyttäneen äidin fysioterapia

 • lantionpohjalihasten harjoittelu
 • erkaumaharjoittelu
 • ryhtiharjoittelu ja kehon hahmotus
 • lihasvoima- kestävyysharjoittelu ja kehonhuolto
 • kinesioteippaus
 • manuaalinen käsittely
 • ohjaus ja neuvonta omatoimiseen liikkumiseen arjen yhteydessä

Raskausajan liikunta edistää merkittävästi äidin ja tulevan vauvan terveyttä. Liikunnan voi aloittaa, vaikka aiempaa taustaa ei liikuntaharrastuksista löytyisi. Harjoittelu vähentää riskiä ennenaikaiseen synnytykseen ja sektioon, raskauden ajan diabetekseen sekä vaikuttaa positiivisesti vauvan painoon. Raskauden aikana harjoitettu liikunta tai yksilöharjoittelu fysioterapeutin ohjauksessa ennaltaehkäisee myös suorien vatsalihasten erkauman syntyä.

Fysioterapeutti ohjaa ja tekee odottavalle äidille sopivan harjoitteluohjelman - raskauden aikana keho on jatkuvassa muutoksessa ja säännöllinen tapaaminen fysioterapeutin luona motivoi harjoitteluun sekä edistää turvallista harjoittelua myös omissa liikuntalajeissasi.

Harjoitteluohjelman tulisi sisältää voima- ja kestävyysharjoittelua (35min - 90min) sekä kehon niveliä tukevaa harjoittelua 3 - 4 krt viikossa. Fysioterapeuttinen kotiharjoitteluohjelma sekä raskausajan hieronta valmistavat kehoa synnytykseen.


Raskauden aikaan sopivia lajeja ovat esim. vesiliikuntalajit, kävely, pilates ja äitiysjooga.
Fysioterapeutin ohjaama terapeuttinen harjoittelu sekä ryhdin huomioiminen arkitoiminnoissa helpottaa raskauden tuomia kehollisia kuormituksia.

Synnytyksen jälkeen säännöllinen harjoittelu fysioterapeutin ohjauksessa auttaa palautumaan raskauden ja synnytyksen tuomista kuormituksista.

Äitiysfysioterapiaan voit tulla tuki-ja liikuntaelin vaivojen vuoksi, joita voi esiintyä raskausaikana, kuten selkäkivut, niska-hartiaseudun ongelmat, rannekanavaoireet, yleisesti ryhtiongelmat ja turvotus. Hoidossa voidaan käyttää apuna terapeuttista harjoittelua nivelten tukemiseen ja lihasten vahvistamiseen, kinesioteippausta ja manuaalista käsittelyä (hieronta), jotka usein myös helpottavat kipua ja valmistavat synnytykseen rentouttaen kehoa. Fysioterapeutti neuvoo myös synnytyksen lähestyessä lantiota rentouttavia harjoitteita ja TENS-laitteen käyttöä, jota voidaan hyödyntää synnytyskipujen lieventämisessä. Synnytyksen jälkeen huomioidaan liikeharjoitteissa vatsalihasten erkaantuma, lantionpohjan harjoitteet ja selkälihasten vahvistaminen.
Synnytyksestä palautuminen on yksilöllistä ja palautuminen voi kestää viikoista jopa muutamaan vuoteen. Fysioterapeutti auttaa tunnistamaan lantionpohjanlihakset ja vatsalihakset sekä opastaa turvalliseen harjoitteluun synnytyksen jälkeen. Selkärangan neutraaliasento ja
hyvät keskivartalon tukilihakset ennaltaehkäisevät ryhtimuutoksista ja epäergonomisten asentojen tuomia tuki- ja liikuntaelinongelmia.

Fysioterapeutin avulla löydät kehosi tasapainon!

Fysioterapiaan ja äitiysfysioterapiaan voit tulla ilman lähetettä tai lääkärin lähetteellä, josta saat KELA-korvauksen 60min hoidosta 8e.
Olet tervetullut myös raskausajan hierontaan. Hieronnasta ei saa KELA-korvausta.

RASKAUSAJAN HIERONTA – hemmottelevaa ja asiantuntevaa erikoishoitoa äideille raskausaikana ja synnytyksen jälkeen

raskaus
Raskauden aikana uutta elämää kantava keho ja mieli käyvät läpi suuria muutoksia, tämä on naiselle uusi erityisen syvä kokemus. Useimmat naiset tulevat lähemmäksi ja tietoisemmaksi sisimmästään raskauden aikana. Hieronta helpottaa raskausaikana tapahtuvia muutoksia, jos niistä koituu kipua tai jännityksiä sekä valmistaa synnytykseen. Vauvalle paras kasvualusta on kokonaisvaltaisesti hyvinvoiva äiti, jossa henkinen mielentila on myös tärkeä.
Luonnollista raskauden etenemistä ja synnytystä voidaan tukea myös joogalla, muulla liikunnalla, homeopatialla, vyöhyketerapialla, meditoinnilla ja mielikuvaharjoituksilla sekä terveellisellä ruokavaliolla.

Raskaushieronnassa käytetään erikoistyynyjä, jotka tukevat odottavan äidin asentoa hieronnan aikana. Kerrothan hierojalle, jos et pystykään olemaan esim. puoli-istuvassa asennossa. Hieronta toteutetaan yhteistyössä äidin kanssa, jossa huomioidaan ongelma-alueet erityisesti. Hieronta tehdään rentouttavilla otteilla ja sopivalla paineella.

45-60 min hieronta: keskitytään äidin haluamiin kehonosiin sekä ongelma-alueisiin, esim. turvotukset jaloissa tai käsissä sekä ns. iskiasvaivat.

90min hieronta: kokovartalon rentouttava hoito, jossa käsitellään lempeästi kehoa rentouttavia aku- vyöhykepisteitä synnytyksen lähestyessä.

Hoitoihin voit ottaa vauvan mukaasi! Kysy lisää hierojalta!

Raskausajan hieronnan hyödyt

 • Kokonaisvaltaista & rentouttavaa
 • Ryhdin ohjaus ja huomiointi ehkäisee kiputiloja myös raskausaikana
 • Virheellisestä kävelystä johtuvat kiputilojen hoito
 • Raskausajan liikkuminen neuvonta
 • Vähentää stressiä
 • Lisää verenkiertoa, kuona-aineiden poisto tehostuu
 • Helpottaa mm. hormonaalisten, hengityksen, ruoansulatuksen, virtsarakon ym fysiologisten muutosten ongelmia
 • Lisää imunestekiertoa ja vähentää turvotusta
 • Helpottaa lihaskipuja ja kramppeja (esim. “iskias”) - helpottaa nivelkipuja (häpyliitos-si-ja muu lantion-selänalue)
 • Valmistaa kehoa aktiiviseen synnytykseen
 • Raskauden jälkeinen hieronta palauttaa synnytyksestä & keisarileikkauksesta

Lämpimästi tervetuloa!


Vauvahieronnan ohjausta ja vauvan refleksologinen (koko kehon vyöhyketerapeuttinen) käsittely – koko perheen hyvinvointiin

vauvahieronta
Vauvahieronta on upea ja lempeä tapa tutustua vauvaan sekä luoda tärkeä suhde koskettamisen voimalla. Vaikkakin vauvallasi ei olisi koliikin oireita, on hieronta ja refleksologia pienokaiselle tukena kasvuun maailmaan saapumisen jälkeen. Vauvan käsittelyn voi aloittaa n. 2 viikon iässä. Yleensä koliikki ilmenee alle 3 viikkoisella vauvalla.

Koko kehon vyöhyketerapeuttisella käsittelyllä saadaan usein tehokasta apua koliikkivauvan hoitoon. Vauvalla voi esiintyä voimakkaita kipu- ja itkukohtauksia, ummetusta, löysää ulostetta, ilmavaivoja, vatsanväänteitä (turvonnut vatsa) ja runsaampaa pulauttelua (refluksi). Myös liian lyhyt syöttöväli ja heikentynyt uni (unirytmi) voi ylläpitää koliikin oireita tai tuottaa vauvalle hankalaa oloa.

Tuoreet vanhemmat saavat mukaansa kotiohjeet pienokaisen hoitoa varten.

Vauvahieronnan yksilöohjaukseen voivat osallistua odottavat äiditkin, jolloin hierontaa voidaan alkaa toteuttaa heti pienen vauvan tultua maailmaan ja kun pienen vauvan iho hierontaa kestää. Hierontaa suositellaan jatkamaan myös vauvaiän jälkeenkin ja näin ollen samat otteet käyvät pienillekin lapsille.

Vauvahieronnan yhteydessä tarvittaessa myös vyöhyketerapeuttinen vauvan käsittely.

Tässä ihana idea vauvakutsuille tai mikäli ystäväpiirissäsi on vauvoja tulossa, voit antaa hoidon lahjaksi.

Yleisesti vauva- ja lasten hieronnan hyödyistä ja eduista:

 • Syventää suhdetta vanhempiin
 • Voimistaa verenkiertoa, syventää hengitystä, parantaa ruoansulatusta
 • Laukaisee mahdollisia jännityksiä kehosta
 • Vahvistaa yleiskuntoa
 • Auttaa vauvaa luomaan käsitystä kehostaan ja sen rajoista
 • Toimii sanattomana viestimenä vanhemman ja vauvan välillä
 • Mukavaa yhdessäoloa ja leikkiä
 • Tuo vauvalle turvallisuuden tunteen, yhteenkuuluvaisuutta; lapsi uskaltaa nukahtaa ja nukkua turvallisesti
 • Antaa isälle mahdollisuuden tutustua lapseen ja saada hyvä suhde häneen jo vauvaiässä
 • Äidillä maito erittyy paremmin, rentoutuminen
 • Edesauttaa lapsen motorista kehitystä
 • Rohkaisee vauvaa ympäristönsä tutkimiseen
 • Kosketus rauhoittaa vauvaa

Hoitokäynti sisältää yksinkertaiset ja selkeät ohjeet kotihierontaa varten, hieronnan hyödyt ja vasta-aiheet sekä keskustelua mm. vauvan hoidosta, äidin ruokavaliosta pienten lasten hieronnasta ja sen hyödyistä, Kurssille käydään läpi myös koliikkivauvan hierontaa ja vauvaa helpottavia asentoja.

Ennen ohjausta tulisi varmistaa, että vauva on syönyt n. 30 minuuttia ennen hierontaa, jotta hierontaa voidaan harjoitella.
Yksilöohjaukseen varataan aikaa 60min.

Ota vauvalle mukaan harsoja, vaihtovaippa, vaipanvaihto alustaa ja oma lelu jne. Vauvaa usein syötetään tarvittaessa, joten jos et imetä - ota mukaasi korviketta. Halutessaan pieneen pulloon keitettyä vettä. Vauvalla on usein kova jano tai nälkä hoidon jälkeen.

Klassinen hieronta- eheyttävää hoitoa kehollesi

hieronta
Hieronta hoitotapahtumana räätälöidään yksilöllisesti hoidettavan tarpeen mukaisesti, parhaiten ongelman ytimeen pääsee 60min pituisen hieronnan aikana ja vaivasta riippuen useimmiten enemmän kuin yksi kertaa on suositeltavaa. Hieronnassa käytetään erilaisia otteita (mm. sivelyitä, pusertelua, hankausta, täristystä, taputusta, venyttäviä otteita) vaivan ja tarpeen mukaisesti. Eri otteet vaikuttavat lihakseen ja kehoon erillätavoin, esim. aineenvaihdunnan tehostumiseen, lihasjännitysten laukeamiseen, kipuun ja kudosten uusiutumiseen.

Mobilisoiva hieronta on tehokasta liikehoitoa selkärangalle, nivelille, nikamille ja lihaksille. Liikehoito on rauhallista,venyttävää hoitoa, jossa hyödynnetään nivelten luonnollista liikerataa ilman äkillisiä painalluksia tai napsautuksia. Tällä tekniikalla voidaan hoitaa koko kehon niveliä lempeästi. Hoito aloitetaan alkututkimisella, jossa selvitetään vaivan tyyppi, sen alkuperä ja oireilu erilaisin liiketestein, jonka jälkeen keho hoidetaan hieronnalla ja näin päästään turvallisesti käsittelemään nivelalueita mobilisoivalla hieronnalla.

Tyypillisimpiä kohteita kehossa ovat esim. olkapäät, kyynerpää, selkäranka, niska ja lantio, joissa erilaiset liikerajoitteet tai lukkotilanteet voivat aiheuttaa kipua tai heijasteoireita (kuten esim. iskias, jäätynyt olkapää, tenniskyynerpää, lukon tunne rangassa.. jne..).

Mobilisoiva hieronta vapauttaa nivelten alueelta painetta ja normalisoi niiden liikeratoja. Hetkellisesti myös aineenvaihdunta ja verenkierto vilkastuvat, ja näin ollen myös paranemisprosessi nopeutuu. Särky- ja kiputilat helpottuvat vaivasta riippuen joko hetkellisesti tai pysyvästi.

Vaikka hierontaa tehdään hoidettavan pehmytkudoksille on sillä kokonaisvaltainen vaikutus, jossa hierojan kosketus, fyysinen hoitaminen ja hierojan aito läsnäolo vaikuttavat lopputulokseen. Klassinen hieronta on parhaimmillaan tehokasta hoitoa jännittyneille kehon osille, mutta sitä voidaan tarvittaessa toteuttaa myös rentouttavana hierontana. Joskus keho vaatii voimakasta käsittelyä, toisinaan sekä kehon että mielen on tarve rentoutua. Stressiä lievittävät ja kevyet hieronnat voidaan toteuttaa tuoksullisilla hierontaöljyillä, jossa hoidon lopuksi pääset nautiskelemaan rentouttavasta päähieronnasta. Kysy lisää!

Hierontahoidot sisältävät myös fysioterapiaosaamiseni!

Klassisen hieronnan hyödyt:

 • Lihasjännitysten helpottuminen
 • Aineenvaihdunnan tehostuminen
 • Yleinen rentoutuminen
 • Verenkierron voimistuminen
 • Kipujen lievittyminen
 • Vähentää turvotusta nivelissä tai kudoksissa
 • Lisää nivelten liikkuvuutta
 • Liikkujalle lihashuoltoa
 • Rentouttaa, vähentää stressiä
 • Voi helpottaa unensaantia
 • Ruuansulatushäiriöihin (mm. vatsahierontaa)
 • Arpi-ja sidekudosmuodostumiin
 • Tehokasta hoito päänsärkyyn ja migreeniin

Hieronta rauhoittaa, mutta myös virkistää!

Hieronnan esteet:

 • Akuutti tulehdus (esim. flunssa, kuume)
 • Pahanlaatuinen kasvain (jos asiallisesti poistettu & lääkäriltä lupa, saa hieroa)
 • Tarttuva ihotaudit
 • Laskimotukos tai huonontunut verenkierto raajoissa
 • Verenvuototauti eli hemofilia
 • Spastinen halvaus
 • Iskeeminen kudos (sydämen alueen ongelmat & tietyt lääkitykset esim. marevan)
 • Tyrä
 • Tuore vamma
 • Päihtynyt / krapulassa

Muista myös odottavan äidin hieronta!

Ota ensisijaisesti yhteyttä omaan lääkäriisi, ja tarkista tilanteesi voiko Sinua hieronnalla hoitaa. Osa sairauksista ei välttämättä ole esteitä hoidolle.