Endometrioosi tai vulvodynia oireineen voi aiheuttaa muutoksen liikuntatottumuksissa. 

Seuraa siis vointiasi, mihin aikaan kuukaudesta kaipaat rentouttavia lajeja, kuten jooga tai venyttely, pystytkö juoksemaan ja harrastamaan muita aktiivisia lajeja tai käymään kuntosalilla. Joillekin vesi sopii harjoitteluelementiksi parhaiten sen rentouttavan vaikutuksen vuoksi. 

Liikuntatottumuksien muuttaminen voi olla iso asia, jos endometrioosi diagnoosi tai endometrioosin oireet ovat sinulle täysin uusia tuntemuksia kehossasi. Anna siis itsellesi ja ajatuksillesi aikaa. 

Tärkeintä harjoittelussa on kuunnella kehoasi ja seurata vointia harjoittelusta jälkeisinä päivinä. Toisinaan keho kestää enemmän vahvistavia lajeja tai tärinää sisältäviä lajeja- joinakin kausina juoksua tai hölkkää ei pääsekään harrastamaan esim. tärinästä aiheutuvan kivun vuoksi. Oireet ovat usein vaihtelevia, ja voivat aluksi aiheuttaa turhautumista, kun ei oikein tiedä, mitä oma keho kestää. On kuin pitäisi joka hetki tutustua itseensä ja kehoonsa uudelleen. 

Joogassa kokeile varovaisesti venyttäviä asentoja tai asanoita jotka ovat sinulle täysin uusia tuttavuuksia: viivy asanoissa aluksi vain muutaman hengityksen ajan ja omien tuntemustesi mukaisesti pidennä kestoa. Vatsaan kohdistuvat venytykset voivat joillakin aiheuttaa tuntemuksia, jos vatsan/lantionpohjan seudulla on runsaasti kiinnikkeitä. Jos harjoittelu aiheuttaa sinulle voimakkaita kipuoireita tai emättimestä/peräsuolesta verenvuotoa, on tällöin vältettävä harjoittelua kokonaan. Vulvodyniassa valtaosa voi hyötyä lantionpohjaa rentouttavista asennoista, vatsalihasten ja ryhtiharjoittelusta. 

Vältä kuitenkin treenaamasta itseäsi kipeäksi – se aiheuttaa kipua ja jännitystä kehoosi, jolloin oireet voivat pahentua. Innostua kyllä saa kehoaan kuunnellen!

Verkkokaupastamme voit löytää sopivan harjoittelukokonaisuuden omalle kehollesi sekä mielellesi. <3 

Sopivasti treeniä toivottelee, endometrioosi fysioterapeutti Ulla Tapaninen