Säännöllisellä fysioterapialla on mahdollista saada hyviä tuloksia aikaan vulvodynian oireiden hoidossa. 

Tyypillisesti terapiaan sisältöön liittyy vahvasti lantionpohjan lihaksia rentouttavat hoidot ja liikeharjoittelu, emättimen alueen kosketushoidot dilataattoreilla sekä sormin voiteiden avulla, tens-hoidot ja lantionpohjan lihasten voimamittaukset EMG- menetelmällä unohtamatta seksuaalisuuden ja parisuhteen tukemista.

Hoitoon voidaan yhdistää manuaalista käsittelyä, kuten hierontaa ja lääkinnällistä akupunktiota kivunhallintaan sekä hengitys-rentoutusharjoituksia.

EMG-mittausta suositellaan, koska se on yleensä motivoivaa ja tuo asiakkaalle konkreettisesti tietoa lantionpohjan lihasten aktivaatiosta sekä rentoutumiskyvystä. Mikäli ulkosynnyttimien alueella tai emättimessä on voimakasta kipua ja kosketusarkuutta sekä gynekologiset sisätutkimukset tuottavat kipua, hoidot yleensä aloitetaan pienellä elektrodilla tai muulla terapiamenetelmällä, jotta lantionpohjan fysioterapia olisi asiakkaalle mielekästä ja kivutonta. Kevyt kosketushoito kipualueisiin apteekista saatavilla voiteilla ehkäisee limakalvojen haavaumia ja siten kivun lisääntymistä, pesu vain kerran päivässä, on vältettävä liian tiukkoja vaatteita ja pikkuhousun suojien käyttöä – alushousujen materiaaliksi kannattaa valita hengittävät ja kemikaalivapaita kankaita sekä pyykinpesuaineeksi miedot tuotteet. Suosi liukasteiden ja puuduttavien geelien käyttöä yhdyntätilanteissa sekä keskustele kumppanisi kanssa tuntemuksistasi. Käynti seksuaalineuvojan tai terapeutin vastaanotolla on suositeltavaa – terapiaan voi tulla yksin tai yhdessä kumppanin kanssa.

Oulussa seksuaalineuvontaa ja – terapiaa tarjoaa: https://www.pirkkomoi.com

Hoitamattomana vulvodynia voi heikentää naisen elämänlaatua ja vaikuttaa seksuaalisuuteen.

Kirjoittaja; Aito Ote, Ulla Tapaninen, lantionpohjan fysioterapeutti