Skip to content

Lantionpohjan fysioterapia

Kiusasta kuntoutukseen

Lantionpohjan fysioterapiaan pääset lääkärin lähetteellä tai itse maksavana. Läheteasiakkaana olet oikeutettu KELA-korvaukseen.

Raskaana olet tervetullut raskausviikon 15 jälkeen biopalauteharjoitteluun – raskauden aikana ei toteuteta sähköstimulaatiota. Raskauden aikana toteutettu harjoittelu ennaltaehkäisee riskiä laskeumaan, erkaumaan ja sektioon. Harjoittelu opastaa tulevan äidin konkreettisesti lantionpohjan hahmottamiseen, aktivoimiseen ja rentouttamiseen.

Lantionalueen leikkausten jälkeen tiedustele lääkäriltäsi fysioterapian aloituksesta. Sähköstimulaatiohoidot aloitetaan yleensä vasta 8 vk leikkauksesta. Fysioterapiaa voidaan toteuttaa liikeharjoitteluna tai akupunktion kautta kivun lievittämiseen jo aiemmin.

Lantionpohjan fysioterapia​

Tavoitteet asetetaan asiakkaan kanssa yhdessä, harjoittelu on laitteiston avulla konkreettista ja motivoivaa.
Säntillisellä ja oikein ohjatuilla harjoitteilla tuloksia saadaan aikaan 1–6 kuukaudessa riippuen oireesta.

n. 70 % synnyttäneistä kärsii jossain vaiheessa virtsankarkailusta
n. 60 %:lla laskeumapotilaista virtsankarkailua
n. 40 %:lla virtsankarkailupotilaista laskeuma

Lantionpohjan ja vatsalihasten ultraus

Äitiysfysioterapia-käynti sisältää perusteellisen vatsalihasten ja lantionpohjan ultraääni- ja tarvittaessa EMG-tutkimuksen. Synnytyksestä palautuminen, sektioarven hoito, laskeuma, virtsankarkailu, muut lantionpohjan toimintahäiriöt ja kipuoireet ovat hyviä syitä tulla äitiysfysioterapeutin vastaanotolle. Hoitokäynti sisältää ohjausta ja neuvontaa raskauden jälkeiseen liikuntaharjoitteluun sekä kotiohjelman. Tarvittaessa hyödynnetään manuaalisia menetelmiä, kuten hierontaa ja akupunktiota lihasjännitykseen sekä mahdollisiin kipuoireisiin.

Lantionpohjan toimintahäiriöt

Oulussa psykofyysistä fysioterapiaa tarjoavia laitoksia on useita.

Lantionpohjan toimintahäiriöihin altistavia tekijöitä